5 Mayıs 2008 Pazartesi

RESSAM BİLAL GENİS


BİYOĞRAFİ

BİLAL GENİŞ
Ressam - Şair - Yazar

1954 - İÇEL GÜLNAR doğumlu olup, ilkokul Karacailyas Kasabası Orta ve Lise tahsilini Mersin Ticaret Lisesi'nde tamamlanmıştır.

Daha İlkokul yıllarında resim yeteneği ile Öğretmenlerinin dikkatini çekmiş, ressam olması için güzel sanatlara gitmesi gerektiğini belirtmişlerdir.Fakat sanatçıların yaşarken yoksul, öldükten sonra meşhur oldukları, tablolarını alanların zengin olduğu , sanatçıya bir faydası olmadığı için, toplum olarak sanata değer vermediğimiz için, babası tarafından,Mersin Ticaret Lisesine yazdırılarak resimden koparılmıştır.Fakat Lise yıllarında aşık olduğu bir kızın portresini ve ona aşkını ilan eden tablolar yaparak yağlı boyada uzmanlaşmış, Aynı zamanda aşkını anlatan şiirler yazarak şairlik yönüde de gelişmiştir..1974 yılında üniversite sınavlarına girmiş ama puanı tutmamış güzel sanatlara giremeyince,Ressamlık hayatına 1975 başlamış,29 ekimde Atatürk Parkında Açık hava sergisi açarak görücüye çıkmış, Bazı ressamlar tarafından Güzel sanatlar Galerisinde sergi açması tavsiye edilmesi üzerine, Taş Binadaki Güzel Sanatlar Galerisine müracat etmiştir.Fakat yer olmadığı 2 yıl sonra gel diyerek yer verilmeyince hüsrana uğramıştır. Üç tekerlekli bir sebze arabası alarak, resimlerini arabaya koyarak 23 Evlerden Çakmak caddesine inip, sonra Uray caddesine geçip Eski Toros Kolleji,şimdiki Atatürk Müzesi Duvarının dibinde resim satarak sokak ressamlığına ilk adım atmış sokak ressamı lakabını almıştır..
Kendi kendini yetiştiren ender sanatçılardan birisi olan Bilal Geniş, ilk kişisel sergisini 1976'da Mersin Festivali Sanat Etkinlikleri çerçevesinde açmış olup, halkın beğenisini toplaması üzerine Mersin -Anamur-Antalya-Ankara'da açık hava sergileri açmıştır.Akedemisyenler tarafından eleştirilen fakat halk tarafından beğenilen sanatçı halka hitap eden resimler yapmıştır,içindeki doğa tutkusunu rengarenk tabiattan aldığı ilhamla Tanrının verdiği yetenekle birleştirip öylesine muhteşem Doğa ve deniz manzaraları çizmiş ki sanatçının kendine has tarzı oluşmuş Ressamın kendi portresini ve sevdiği kız İlham Perisini karşılıklı bakışırken Gökyüzündeki bir bulutta , Bazende denizdeki dalgada öpüşürken bulmanız mümkündür.Genellilke Peysajlarını, naif ve klasik ekole yakın anlayışla çiziyor.Tablolarında bir çocuğun saflığını bazende Tabiatı öylesine güzel çizer ki Gerçek fotoğraf sanıp, işte klasik resim bu dersiniz.Yaptığı tablolar öylesine canlı, öylesine sıcak ki, izleyicileri büyüleyip, sanatseverlerin tablolarının içine girmesine ve hayal aleminin içerisinde kaybolup gitmesine neden olmaktadır. Soyut tablolarında ise çok cömerttir Bilal Hoca, Spatul kullanarak boyayı aldığı gibi tuvale süren , tuvali palet gibi kullanan, renkleri tuvalde karıştırınca, renklerin diriliği ve canlılığı size bambaşka bir tad verir. Boyaları rasgele alıp sürmüş zannedersiniz. Ama iyice araştırınca, resmi Bilal Hocayı ve İlham Perisini mutlaka bulursunuz.

Alaylı takımdan olan sanatçı her tarzda resim yapmakta olup içindeki duygulara, içindeki fırtınalara göre bazen klasik, bazen naif, bazen de soyut yapıtları ile karşımıza çıkmaktadır. Peyzajlarında tabiatı öylesine detaylandırır ki adeta şaşırırsınız. Karlı dağları görünce üşüdüğünüzü, şafak vaktinde güneşin doğuşunu görünce içiniz ısınır, güneşin sıcaklığını hissedersiniz.Sürrealist ve Soyut ise Bazen romantizmi bazende erotizmi hissedersiniz..

Sanatçı bu güne kadar 78 kişisel sergi açmış ve 456 karma sergiye de katılmış olan sanatçı,Dünya çapındaki sanatçılar arasına girmiştir.Websitesi her ay 25-30 ülke tarafından izlenen sanatçıya Sergi teklifleri gelmeye başlamıştır. Antartika kıtası hariç 5 kıtada tablosu bulunmaktadır. Amerika, Avusturalya, Almanya, Fransa, Avusturya, İngiltere İtalya, Yunanistan, Romanya, Canada, Hollanda,Belçika, İsvçre,Avusturya, Norveç, Hindistan, Meksika, İspanya,Danimarka, Finlandiya..Malezya, Brezilya, İran, Irak, Suriye,Sudi Arabistan, Etopya Mısır, Azerbaycan Türkmenistan Rusya...gibi dünyanın dört bir yerinden sanat severler tarafından tabloları alınarak koleksiyonları arasına katmışlardır. Yurt içinde ise hemen hemen tablosunun bulunmadığı kent yok gibidir. Bu güne kadar çizmiş olduğu tabloların 35.000'i geçmiştir.

Şu anda Mersin' de yaşayan sanatçı, Kendi adını taşıyan atölyesinde, Üniversiteye hazırlık desen kurslarıalan öğrencilerin %80 başarılı olup sınavları kazanmışlar ve hobi amaçlı resim kursları alanlar ise hemen karma sergilere dahil ederek motive etmiş, gerçek ressamlığa adım atmışlar, Kişisel sergilerini açmışlardır. sanat camiasına yeni ressamlar kazandırmıştır. Öğrenci sayısı, 1500 ' ü geçmiştir. Resim aşkı dışında, yaşadığı aşklarını anlatan hikaye ve romanları vardır.Ama henüz basılmamıştır. İlham Perisi adını taşıyan şiirleri oldukça meşhurdur...Bu güne kadar yazmış olduğu şiirleri de 2000 ' i aşmıştır. şu anda kitaplar haline getirmek için yoğun bir çalışma içindedir.

53 yaşına giren sanatçı evli. Dünya güzeli gibi bir Eşi.. 19 yaşında Tıpta okuyan bir oğlu...12 yaşında da 6.ncı sınıfta okuyan bir kızı vardır.
ADRESİ
-------------------------------------------;
Cami Şerif Mah..5222 Sk
Kızılay kan merkezi sokağı
Saadet iş hanı No:4/A
TELEFONLARI
------------------------------------------:
GALERİ : 0324 233 29 03
ATÖLYE : 0324 231 78 44
GSM : 0535 727 24 25
: 0538 487 52 52
: 0506 616 97 97
E-MAİL
----------------------------------------:
bilal@bilalgenis.com
bilalgenis@hotmail.com
bilalgenis@gmail.com
bilalgenis@yahoo.com
bilalgenis@mynet.com
bilalgenis@isk.org.tr
painter_poet_penman33@yahoo.com
painter-poet-penman33@hotmail.com
RESİM WEBSİTESİ --------------------: www.bilalgenis.com
ŞİİR WEBSİTESİ --------------------: www.bilalart.com
ŞİİRLERİM --------> http://www.antoloji.com/bilal_genis
ŞİİRLERİM---------> http://blog.mynet.com/ressambilal
MY POEMS----> http://blog.360.yahoo.com/painter_poet_penman33
MY ALBUM---------->
http://picasaweb.google.com.tr/bilalgenis/RESSAMBLALGEN02
MY ART PICTURE POHOTO GALLERY
http://s246.photobucket.com/albums/gg116/painter-poet-penman/?action=view&current=I_LOVE_YOU.jpg

Hiç yorum yok: